
Aanbod vormingen

Maakt u deel uit van een buurtnetwerk? Coördineert u er een? Bezoekt u senioren? Buren? Deze vormingen zijn er voor u: Bijeenkomsten om van gedachten te wisselen over uw actie, om vragen te bespreken met andere buren en mensen met ervaring en om samen na te denken om uw engagement zo goed mogelijk na te leven.

2021 ©Bruno Achen
Vormingen voor vrijwilligers en deelnemers
Introductie tot hulpnetwerken: U bent zojuist begonnen met een actie in een hulpnetwerk: wat is een netwerk, hoe werkt het, welke rol en plaats kunt u erin spelen. duur: 2 uur.
Relateren met anderen en empathie: Is het gemakkelijk om met anderen om te gaan, te luisteren, empathisch te zijn? We praten er samen over. Na een gedeelte theorie, maken we tijd vrij om onze ervaringen uit te wisselen en onze vragen te delen. Duur: 2 uur.
Grenzen stellen : Hoeveel tijd maak ik vrij? Wat geef ik van mezelf? Hoe dicht sta ik bij mijn buurman? Voel ik mezelf comfortabel in mijn engagement? Wat is het juiste evenwicht tussen geven en ontvangen? In welke mate? Luisteren naar je behoeften en ze durven zeggen... duur: 2 uur.
Respect voor het privé-leven: Naarmate de relatie zich ontwikkelt en er vertrouwelijkheden worden uitgewisseld, opent de andere persoon de deur naar een deel van zijn of haar privé-leven. Hoe gaan we met deze privé-informatie om in een groep ? Wat wel en niet te zeggen als je een andere buur in de straat tegenkomt? Duur: 2 uur.
Beter communiceren: Hoe kan ik beter communiceren binnen mijn netwerk? Hoe kan ik zeggen wat ik denk en wat ik voel zonder te kwetsen of conflicten te creëren? Duur: 2 uur.
De persoon die ik begeleid gaat door een moeilijke periode: De persoon stelt meer delicate kwesties aan de orde in verband met angsten, vragen over ziekte of dood. Ze praten veel, minder of bijna niet meer, klagen, huilen. Wat doe je in deze situaties? En in welke gemoedstoestand ga je naar huis? Duur: 2 uur.

Vorming in de Jardin Hospice
2021 ©Bruno Achen

2021 ©Bruno Achen
Vormingen voor antennecoördinatoren
Introductie tot hulpnetwerken: u start als coördinator van een antenne. Hier zult u meer te weten komen over de oorsprong van netwerken en hoe ze werken.
Rol van de antennecoördinator: wat is uw rol als antennecoördinator? Wat is uw interventiegebied, wat zijn uw grenzen? Wat kunt u delegeren? Wat is uw relatie met de partners op het terrein en de projectmanager?
Intervisies
Drie of vier keer per jaar komen de antennecoördinatoren van de organisaties bijeen om hun ervaringen, successen en moeilijkheden uit te wisselen.
DigiSenior - een netwerk voor én door senioren!
Dit proefproject, gefinancierd door de VGC - Connecting Brussels en de Koning Boudewijnstichting, heeft een dubbele doelstelling:
- Senioren laten kennismaken met enkele internettools
- Digitale 'buddies' en 'peer helpers' aanwijzen die de leden van het netwerk kunnen helpen
Om de sessies te begeleiden, hebben we de medewerking van Sara van Digibeta.
Wat houden de sessies in?
- een algemene inleiding tot het internet
- Smartphones: instellingen en back-ups
- Online surfen op een veilige manier
- Facebook en WhatsApp
- platformen voor senioren: mijngezondenheid.be...
- Google Maps
- enz.
In de netwerken van Bras dessus Bras dessous en Het BuurtPensioen werden ondertussen al digitale 'buddies' en peer helpers geïdentificeerd.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marie: hello@samentoujours.be
Praktisch:
- Raadpleeg de agenda voor de volgende data
- Individuele of teamregistratie op aanvraag
- Kosten: Gratis voor leden van Samen Toujours en 25€ voor niet-leden per persoon en per cursus

2021 ©Mouhammadou Sy